Korpus lisan: kepelbagaian nuansa dan kreativiti dalam membentuk identiti golongan remaja / Zuraidah Mohd Sulaiman dan Muhamad Fuad Abdul Karim - Mohd Sulaiman, Zuraidah; Abdul Karim, Muhamad Fuad (Division of Research, Industrial Linkages and Alumni, UiTM Cawangan Melaka, 2011)
Korpus menjadi sumber kajian utama untuk menganalisis bahasa terutamanya apabila melibatkan pengguna natif dalam sesebuah bahasa. Sebenarnya kajian mengenai korpus di Malaysia lebih banyak dalam korpus tulisan berbanding korpus lisan. Menerusi kajian ini korpus lisan dalam interaksi sosial golongan remaja yang dikenali sebagai Mat Rempit menjadi fokus utama. Tumpuan lokasi berlakunya aktiviti rempit ialah di sekitar negeri Melaka yang melibatkan aktiviti-aktiviti negatif seperti berlumba secara haram, menganjur perlumbaan haram, pergaulan bebas sesama ahli dan penyalahgunaan dadah. Korpus lisan Mat Rempit akan dikaitkan dengan kepelbagaian nuansa dan kreativiti mereka untuk membentuk identiti yang tersendiri yang sebenarnya amat mudah dikenali. Variasi nuansa pada korpus lisan kumpulan Mat Rempit sebenamya terbentuk daripada kreativiti dan penonjolan identiti yang membawa kepada manipulasi bahasa secara sewenang-wenangnya sehingga mencemarkan kemandirian bahasa Melayu. Yang pastinya penyampaian mesej dalam kalangan mereka bertunjangkan kepada keberkesanan dan kesesuaian sesama ahli untuk mengungkapkan mesej dengan lebih berkesan dalam ruang lingkup yang tersendiri.