Lima (5) perkara asas motivasi / Norliza Amin and Nur Hakimah Md Sallehuddin - Amin, Norliza; Md Sallehuddin, Nur Hakimah (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2023)
Motivasi ialah keinginan yang kuat yang mendorong seseorang melakukan sesuatu untuk mencapai matlamat atau kejayaan. Di samping itu, motivasi juga merupakan pemangkin semangat kepada seseorang dalam mengharungi kehidupan. Berikut adalah lima (5) perkara asas kepada motivasi. Proses Mentoring, Mentor dan Mentee Dengan proses mentoring, mentee berpeluang untuk dipandu bagi pertumbuhan identiti, membina keyakinan dan harga diri, meningkatkan kecekapan serta kemajuan melalui pembelajaran serta sokongan. Mentor pula mendapat manfaat daripada proses mentoring. Selain daripada meningkatkan pengalaman, ia juga dapat mengembangkan kemahiran serta pengetahuan kedua-dua mentor dan mentee. Mengenal Pasti “Alat” Yang Memberi Motivasi Sesebuah kejayaan tidak akan berlaku hanya dengan usaha yang biasa-biasa. Apakah yang menyebabkan kita berusaha mencapai sesuatu matlamat itu?. Misalnya menyiapkan suatu tugasan atau menyiapkan sebuah artikel?.