Kepimpinan sukarelawan non-profit organization (npo) / Nor Syamaliah Ngah and Azlina Mohd Hussain - Ngah, Nor Syamaliah; Mohd Hussain, Azlina (Academy of Language Studies, Universiti Teknologi MARA Negeri Sembilan Branch, Rembau Campus, 2023)
Sukarelawan merupakan sumber manusia yang penting dalam sesebuah badan bukan berorientasikan keuntungan (NPO). Laporan daripada Jabatan Pertubuhan Persatuan (JPP) melaporkan terdapat peningkatan jumlah NPO yang ditubuhkan dari tahun ke tahun. Ini menunjukkan bahawa permintaan terhadap sukarelawan semakin meningkat. Namun begitu, jika dilihat di dada-dada akhbar dan juga di laman sesawang, seringkali terdapat permintaan khidmat sukarelawan bagi menjayakan apa-apa program anjuran. Ini memberi gambaran bahawa sukarelawan sedia ada tidak mencukupi. Selain itu, pemimpin NPO turut perlu bersaing sesame mereka untuk mengekalkan sukarelawan sedia ada yang komited dalam menjalankan tugas sukarela. Keadaan ini dikaitkan secara langsung dengan persoalan kepimpinan dan kepengikutan. Bagaimana kepimpinan menguruskan sukarelawan boleh mencetuskan daya saing yang perlu dimiliki oleh NPO bagi memperoleh dan mengekalkan tenaga kerja sukarelawan yang penting untuk pencapaian misi NPO.