Ujikaji mekanikal polimer / Adam Mat Nur and Mohd Hanapiah Ibrahim - Mat Nur, Adam; Ibrahim, Mohd Hanapiah (1989)
Polimer adalah merupakan sebatian kimia yang melibatkan molekul- molekul raksaksa dan terbina daripada ribuan atom. Perkataan polimer berasal dari perkataan Greek ( poly = Banyak) dan ( meros = bahagian-bahagian yang serupa) yang bermakna satu binaan yang terdiri daripada banyak bahagian yang serupa yang dinamakan unit ulangan. Pengujian mekanikal keatas polimer telah berkembang dari sistem yang asas pada konsep yang simpel kepada cara yang lebih sistematik.