Kajian mengenai kerosakan perabot-perabot (kerusi dan meja pelajar) di kajian kejuruteraan ITM, sebab-sebab kerosakan dan cadangan-cadangan mengelakkan kerosakan / Mohd. Ashrie Ibrahim and Abd. Kadir Zailany Zainuddin - Ibrahim, Mohd. Ashrie; Zailany Zainuddin, Abd. Kadir (1992)
Perabot adalah satu alat yang untuk kemudahan dan keselesaan manusia, membantu pergerakan dan ia juga mempunyai ciri-ciri kecantikan dan ergonomik. Perabot terbahagi kepada tiga jenis iaitu: i. perabot untuk kediaman, ii. perabot untuk institusi, iii. perabot untuk pejabat. Perabot untuk institusi umumnya di ITM mempunyai ciri-ciri keseragaman dan mudah disusun atur. Kajian kami adalah tertumpu kepada pengkajian kerosakan kerusi dan meja pelajar di Kajian Kejuruteraan. Aspek pengkajian kami yang sebenarnya adalah untuk mencari sebab-sebab kerosakan kerusi dan meja pelajar serta cadangan-cadangan untuk mengelakkan kerosakan. Masalah kerosakan kerusi dan meja pelajar adalah satu fenomena yang wujud di Kajian Kejuruteraan dan semua kajian-kajian lain di ITM Shah Alam. Masalah kerosakan ini akan menimbulkan ketidakselesaan dalam proses pembelajaran di kalangan pelajar-pelajar.