Merekabentuk dan membina jig dan lekapan bagi menguji kekuatan kimpalan ultrasonik untuk wire mesh pada speaker menggunakan mesin penguji kekuatan bahan (instron machine) / Abd. Razak Khalil - Khalil, Abd. Razak (1992)
Merekabentuk Dan Membina Jig dan Lekapan Bagi Menguji Kekuatan Kimpalan Ultrasonik Untuk Wire Mesh Pada Speaker Henggunakan Mesin Penguji Kekuatan Bahan ( Instron Machine ). Objektif: 1. Mendapatkan rekabentuk jig dan lekapan yang boleh digunakan untuk menguji kekuatan kimpalan ultrasonik pada speaker. 2. Merekabentuk jig dan lekapan yang boleh/ disifatkan sebagai pelbagai-guna dimana dapat digunakan bagi menguji kekuatan penyambungan speaker berbagai bentuk yang lain. 3. Rekabentuk yang mudah dari segi pembuatan. 4. Sistem pengujian yang mudah dikendalikan.