Analisis dan binaan sebuah model tunjuk ajar untuk menunjukkan perubahan sudut kecondongan suria terhadap bilangan hari dalam setahun / Suhaimy Sulaiman - Sulaiman, Suhaimy (1990)
Kajian pergerakan bumi terhadap suria merupakan satu pengkajian yang penting dan menarik terutamanya kita dapati merasai kesannya secara terus menerus. Kajian mengenai pergerakan suria telah bermula semenjak zaman sebelum Masehi lagi telah mendapat perhatian ahli-ahli falak tertentu namun sehingga. kini tidak ramai yang menyedari akan hakikat sebenar akibat dari pergerakan tersebut. Sebagai contoh ialah keadaan musim di lain-lain tempat dimukabumi dan perubahan musim tersebut sepanjang tahun, intensiti pancaran suria, kajian mengenai kesan-kesan pendinginan dan penyejukan pada objek dan bangunan. Semuanya ini berlaku adalah hasil daripada perubahan pergerakan suria terutamanya dari segi perubahan sudut kecondongan.