Fracture mechanics test fixture and calibration block unit / Noruzaini Affendy … [et al.] - Affendy, Noruzaini; Hassan, Razali; Hasfa, Mohd Hasnan; Pemadi, Mohd Yusof (1990)
Di dalam makmal Kejuruteraan- sekarang ini sedang mengalami kekurangan alat-alat untuk menjalankan ujikaji – ujikaji terutamanya pada makmal untuk membuat ujikaji-ujikaji kekuatan bahan. Oleh sebab itu banyak ujikaji - ujikaji yang" penting tidak dapat dijalankan oleh pelajar walaupun ujikaji-ujikaji tersebut penting bagi pelajar diperingkat Diploma dan Diploma Lanjutan. Terdapat sebahagian mesin-mesin yang mampu menjalankan sesuatu ujikaji tetapi tidak mempunyai kelengkapan yang secukupnya untuk membolehkan ujikaji tersebut dijalankan. Oleh itu untuk sesuatu ujikaji yang tertentu, tidak akan dapat dijalankan selagi tidak dilengkapkan dengan komponen–komponen yang tertentu. Ini bermakna selagi mesin tersebut tidak diusahakan untuk melengkapinya, maka selagi itulah ia tidak dapat berfungsi sepenuhnya.