Rawatan air buangan dikilang kimia / Mohd. Azlee Mohamed, Mohd. Halizi @ Hafizi Zakaria and Suhaila Ariffin - Mohamed, Mohd. Azlee; Zakaria, Mohd. Halizi @ Hafizi; Ariffin, Suhaila
Memang tidak dapat dinafikan bahawa bahan buangan yang dihasilkan oleh kilang kimia amat merbahaya. Kandungan-kandungan toksid yang dihasilkan di Nippon Paint seperti merkuri, minyak dan gris, dan bahan pejal terapung (suspended solids) dapat menjejaskan keseimbangan air dan lebih-lebih jika terminum akan mengakibatkan kerosakan pada sistem peredaran darah, keseimbangan oksigen dan hati didalam badan. Terdapat pelbagai kaedah yang dipraktikkan dalam usaha untuk merawat air yang tercemar. Salah satu kaedah yang dibuat terdapat di Nippon Paint. Rawatan air buangan yang dilakukan di kilang ini adalah bertepatan dengan kehendak dan spesifikasi yang telah ditetapkan didalam Akta Kualiti Persekitaran 1974.