Pembinaan model bagi sebuah mekanisma yang dapat menggerakkan panel-panel solar dalam arah longitud dan latitud / Azhar Rahim and Azmany Mansor - Rahim, Azhar; Mansor, Azmany (1992)
Di dalam dunia yang serba moden ketika ini, kita dapat melihat bagaimana penggunaan plat-plat solar digunakan sama ada di rumah-rumah milik persendirian, industri-industri kecil dan di merata-rata tempat lagi. Plat solar kini semakin menjadi begitu berpengaruh sekali penggunaannya sebagai sumber tenaga eletrik terutamanya di negara kita Malaysia. Negara kita mendapat sumber cahaya yang mencukupi untuk bekalan kepada plat solar. Oleh itu tidak hairanlah mengapa penggunaan plat solar begitu meluas di negara ini. Walaupun demikian, penggunaan plat solar yang kita lihat pada hari ini, jika ditelitikan dengan betul, penggunaannya adalah tidak 100% cekap.