Analisis kehidupan penghuni warga emas di Rumah Seri Kenangan, Kemumin, Pengkalan Chepa, Kelantan / PM. Zulkarnain Yusoff ... [et al.] - Yusoff, Zulkarnain; Wan Mamat, Wan Fauzi; Tuan Hassan, Tuan Mohd Rosli; Che Mat, Nik Abdullah Zawawi (2008)
Tujuan utama penyelidikan ini dijalankan adalah untuk mengetahui dengan lebih terperinci mengenai kehidupan warga emas di Rumah Seri Kenangan, Kemumin, Pengkalan Chepa, Kelantan. Dalam kata lainnya, penyelidikan ini bertujuan untuk mengetahui cara kehidupan seharian, perspsesi dan emosi penghuni di Rumah Seri Kenangan. Selain itu, sistem pengurusan makanan kemudahan yang disediakan juga turut dikaji kerana faktor ini mempengaruhi keselesaan setiap warga emas yang menghuni di Rumah Seri Kenangan. Oleh itu, kajian ini adalah penting untuk mengetahui tahap kepuasan hati penghuni-penghuni terhadap kehidupan mereka dan sistem pengurusan di Rumah Seri Kenangan, Kemumin, Pengkalan Chepa, Kelantan yang disediakan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat. Seramai 80 orang penghuni yang menghuni di Rumah Seri Kenangan telah dipilih mewakili 40 orang lelaki dan 40 orang wanita. Data terkumpul ini berdasarkan data primer dan sekunder. Selain itu, kami menggunakan 'convenience sampling' sebagai teknik persampelan. Kaedah data terkumpul yang digunakan dalam kajian ini ialah pemerhatian dan borang kaji selidik. Secara amnya responden warga emas di hantar ke Rumah Seri Kenangan bukan atas paksaan atau dorongan daripada anak-anak mereka sendiri atau dari pihak-pihak tertentu malah di atas kehendak diri mereka sendiri. Majoriti responden warga emas menganggap kehidupan sebagai penghuni di Rumah Seri Kenangan lebih tenang dan aman berbanding kehidupan di luar bersama anak-anak. Dalam erti kata lain, mereka lebih selesa tinggal bersendirian tanpa gangguan orang lain khususnya cucu-cucu mereka sendiri. Tidak ketinggalan juga di sini kami dapat nyatakan sistem pengurusan dan kemudahan di Rumah Seri Kenangan memuaskan hati semua warga-warga emas.