Design and fabrication of a centralised exhoust system for automoble lab / automobile / Abdul Raihan Tahir and Shaiful Anuar Abd. Mutalib - Tahir, Abdul Raihan; Abd. Mutalib, Shaiful Anuar (1989)
Memandangkan makmal Automobil ini tidak mempunyai satu sistem ekzos yang berkesan kerana sebelum ini Makmal ini menggunakan sistem ekzos yang berasingan (1 ekzos untuk satu enjin) yang mengakibatkan pelepasan gas ekzos di dalam ruang pembelajaran dan bunyi bising yang keterlaluan dan ini boleh menimbulkan kesan yang tidak baik dimana:- a) Kandungan gas ekzos itu sendiri mengandungi peratus Pb (lead) yang tinggi yang merbahaya kepada kesihatan. b) Bunyi yang terlalu bising itu boleh merosakan sistem pendengaran dan mengganggu keselesaan pelajar untuk mendengar keterangan dan arahan dari Pensyarah ketika melakukan ujikaji di dalam makmal.