Evaluation cost of maintenance of material handling system / Nor Tarmizi Zaimardzuki and Radin Hasilawati Radin Ismail - Zaimardzuki, Nor Tarmizi; Radin Ismail, Radin Hasilawati (1989)
Projek yang dijalankan merupakan kaji selidik kos yang terlibat dalam kerja-kerja ke atas sebuah jentera berat dari jenis Karrilift yang mempunyai siri nombor ' K90 2057. Jentera ini dikeluarkan oleh Syarikat Ferranti Engineering Limited. Ia di beli pada 27hb. Oktober, 1982 dengan harga $ 1.2 juta. Karrilift ini menggunakan engin disel yang dikeluarkan oleh Sayrikat PERKINS. Model enjin ialah T6 354 dan menggunakan 128 BHP serta kelajuan 2000 PSM. Ia mempunyai 6 silinder berukuran 98.4 x 127 mm (bor x lejang). Jentera ini digunakan di kawasan perindustrian. Fungsi utamanya mengangkut kontena dari lapangan kontena ke treler atau menurunkan kontena dari treler ke lapangan kontena. Ia menggunakan spreader tetap yang berukuran 20 kaki atau 40 kaki untuk mengangkut kontena-kontena.