Teknik mudah menghafal dan mengingati pembezaan fungsi trigonometri dengan kaedah PERMATA / Fadzilawani Astifar Alias ... [et al.] - Alias, Fadzilawani Astifar; Mohamed, Siti Asmah; Hamat, Muniroh; Shamsuddin, Maisurah (Unit Penerbitan JSKM, 2020)
Trigonometri adalah salah satu topik penting dalam pembelajaran Matematik bermula dari peringkat sekolah menengah sehinggalah di peringkat pengajian tinggi sama ada Pra- Sains, Diploma atau Ijazah. Dalam bidang Kejuruteraan khususnya, fungsi trigonometri memainkan peranan penting dalam penyelesaian masalah matematik terutama dalam subjek Kalkulus. Pelajar sering melakukan kesilapan dalam menyelesaikannya kerana sukar mengingati dan menghafal pembezaan fungsi trigonometri malah mereka lupa dengan identiti asas trigonometri itu sendiri. Oleh itu, satu teknik telah diperkenalkan untuk memudahkan pelajar dalam mengingati dan menghafal fungsi trigonometri ini iaitu “Teknik PERMATA”. Bentuk permata digunakan kerana lebih menarik dan pelajar lebih mudah menghafal identiti asas trigonometri dan seterusnya dapat mengeluarkan formula pembezaan fungsi trigonometri.