Sepuluh langkah mudah menghasilkan carta alir dengan aplikasi draw.io / Elly Johana Johan - Johan, Elly Johana (Unit Penerbitan JSKM, 2020)
Carta alir adalah sejenis rajah yang mewakili suatu algoritma atau proses di mana ia ditunjukkan dalam pelbagai jenis kotak dan susunannya dihubungkan dengan anak panah.(wikipedia, 2020.). Gambaran rajah dapat membantu dalam menyelesaikan masalah yang timbul secara langkah demi langkah. Operasi proses diwakili dalam bentuk kotak dan anak panah yang menghubungkannya pula mewakili aliran kawalan data. Carta aliran telah digunakan dalam menganalisis, merekabentuk, mendokumentasi atau menguruskan proses atau program dalam pelbagai bidang (SEVOCAB, 2020). Berikut adalah sepuluh langkah mudah untuk menghasilkan carta alir mengunnakan aplikasi drawio yang berasaskan web.