Alat pengupas kelapa / Affandi Rumpa and Dayang Fatimah Abang Shebli - Rumpa, Affandi; Abang Shebli, Dayang Fatimah (1996)
Kelapa mempunyai banyak fungsi didalam kehidupan seharian kita. Buahnya sahaja boleh menyumbangkan santan dan nyiur untuk kita. Santannya boleh di buat kuih, aiskrim, syampu, ubat-ubatan dan lain-lain lagi. Sabutnya pula boleh di buat sarang burung ciak rumah, perhiasan, bahan api dan sebagainya. Untuk mendapatkan hasil- hasil tersebut, kita memerlukan alat untuk mengupas buah kelapa. Alat-alat biasa terdiri daripada cok kelapa, parang dan kapak. Pelajar semester lepas pula telah mencipta satu Mesin Pengupas Kelapa. Walau bagaimanapun, setelah kami menganalisa mesin tersebut, kami dapati ia mempunyai beberapa kelemahan di mana sistemnya tidak kukuh dan bentuknya pula kurang sesuai untuk mendapatkan hasil yang baik. Dari itu, kami telah mendapat idea untuk memperbaiki kelemahan-kelemahan mesin tersebut.