Power metallurgy / Razali Abdul Rahman Bakar and Dayang Norhayati Abang Ibrahim - Abdul Rahman Bakar, Razali; Abang Ibrahim, Dayang Norhayati (1996)
Teknologi kajilogam serbuk atau "powder metallurgy "(PM) adalah salah satu daripada teknologi utama yang terlibat di dalam proses pembentukan bahan termaju.Di Malaysia ianya belum lagi merupakan kaedah utama dalam penghasilan sesuatu bahan,namun ianya akan menjadi suatu bidang yang mempunyai peluang yang cerah. Teknologi P/M bukan sahaja mampu mempertingkatkan daya pengeluaran bahkan ianya dapat mengurangkan kos pengeluaran,menghasilkan bentuk-bentuk yang lebih rumit dan kompleks dengan kej ituan yang tinggi disamping dapat meninggikan kuantiti produk. Teknologi Kajilogam serbuk dapat menghasilkan komponen-komponen siap yang dapat terus digunakan mengikut dimensa yang diperlukan di dalam kuantiti yang besar(beberapa ibu produk sejam) selepas melalui proses mapatan, dan persinterian tanpa memerlukan proses pemesinan,perapian,penggilapan ataupun proses pengendalian yang lain.