Kajian jentera pentadbiran Dewan Undangan Negeri Sarawak / Prof. Madya Shaharuddin Badaruddin and Nor Suziwana Tahir - Badaruddin, Shaharuddin; Tahir, Nor Suziwana (2004)
Kajian ini adalah berkenaan dengan Jentera Pentadbiran Dewan Undangan Negeri Sarawak daripada aspek Legislatif. la adalah bertujuan untuk memberi pendedahan mengenai keunikan sistem pentadbiran yang terdapat di Sarawak. Sistem demokrasi berparlimen dan raja berpelembagaan merupakan satu bentuk pemerintahan yang diamalkan di Sarawak. Konsep asas serta jenis-jenis demokrasi diperbincangkan dengan lebih lanjut dalam laporan ini termasuk prasyarat dan perlaksanaannya. Sejarah Dewan Undangan Negeri Sarawak turut memaparkan keadaan sebelum kemerdekaan ketika di bawah jajahan Brooke dan Koloni Inggeris dan juga keadaan selepas kemerdekaan. Dengan pengamalan sistem demokrasi, pilihanraya dan perwakiIan di Sarawak turut di perbincangkan dengan lebih lengkap.