Kajian terhadap keberkesanan sistem pentadbiran dan perlaksanaan tugas tugas Polis Trafik Cawangan Tampin / Adi Azam Abd Wahab … [et al.] - Abd Wahab, Adi Azam; Ahmad Baharul Ulum, Ahmad Fakhzan; Samsudin, Meor Zamharil; Yunus, Mohd Faizal; Yunus, Mohd Hamdan; Mat Hashim, Zaheruddin (1999)
Pasukan polis yang wujud di setiap negara adalah kerana adanya kehendak dan keperluan masyarakat untuk menegakkan keamanan serta ketenteraman di dalam negara. Justeru itu, pasukan polis memainkan peranan penting dalam penguatkuasaan undang-undang demi memastikan kesejahteraan keseluruhannya. Melihat dalam konteks yang lebih luas, pasukan polis sebenarnya nenainkan peranan penting dalam pembangunan masyarakat dan negara di samping menjalankan tanggungjawab dalam aspek keselamatan. Unit Polis Trafik merupakan salah satu daripada cabang pasukan Polis Di Raja Malaysia. Pada mulanya ia dikenali sebagai Polis Cawangan Lalulintas sebelum ditukar nama kepada Polis Trafik pada tahun 1993. Unit Polis Trafik terletak dibawah pemerhatian Kementerian Dalam Negeri (KDN). Bidangkuasa polis trafik secara umumnya tidak hanya mengendalikan kes-kes kemalangan jalanraya dan mengawal laulintas, tetapi ia turut mempunyai bidang tugas yang sama seperti anggota polis yang lain sepeti menangkap penjenyah atau orang yang terlibat dengan penyalahgunaan dadah. Perlaksanaan tugas Unit Polis Trafik termaktub di bawah Akta Polis 1967: Sekyen 20 Mengenai tugas-tugas am polis seperti menalankan penyiasatan, risikan, dakwaan, mengekalkan ketenteraman awam, menyelamatkan nyawa, menangkap semua orang yang disyaki dan lain-lain.