Mesin pengutip biji sawit / Zolkarnain Marjom and Zulkefli Ismail - Marjom, Zolkarnain; Ismail, Zulkefli (1995)
Perkembangan industri perladangan semakin hari semakin berkembang terutamanya di dalam industri perladangan kelapa swait, di mana ia merupakan komoditi utama dalam sektor pertanian di negara kita. Berbagai peralatan dan jentera telah dicipta baik dari sektor kerajaan mahupun swasta bagi memajukan industri perladangan kelapa sawit ini. Ini adalah lantaran daripada masalah-masalah yang timbul dalam sektor tersebut, antaranya ialah pengutipan biji sawit yang berterabur di ladang-ladang. . Keadaan ini telah membuahkan ilham kepada kami untuk mengatasi masalah tersebut dengan terciptanya idea untuk merekacipta mesin pengutip biji kelapa sawit yang peroi. Lantaran daripada itu, kami amat berharap projek kami ini akan mendapat sokongan dari pihak-pihak tertentu terutamanya kajian kejuruteraan bagi membantu kami dari segi khidmat-nasihat serta tenaga dalam menjayakan projek kami ini.