Analisis mekanisma toggle / Mohd Saiful Nizam Abd Wahab, Mohd Muhlis Sukri and Mohd Ahudivi Wahid - Abd Wahab,, Mohd Saiful Nizam; Sukri, Mohd Muhlis; Wahid, Mohd Ahudivi (1995)
Mekanisma adalah nadi sebuah mesin, la mengandungi sirisiri bahagian sambungan yang bergerak serta memberi daya dan pergerakan tertentu untuk melakukan kerja. Sebuah mesin selalunya digerakkan oleh motor yang membekalkan kuasa dan halaju tetap. Mekanisma itulah yang menukarkan pergerakan kepada suatu tugas (kerja) yang dikehendaki. Bahagian yang utama suatu mekanisma ialah pemandu yang dihubung terus kepada suatu motor. Bahagian terakhir yang membekalkan pergerakan yang berguna adalah dipanggil pengikut. Mesin yang komplek mungkin memerlukan beberapa mekanisma untuk menghasilkan berbagai fungsi. Faktor utama mekanisma dalam rekabentuk mesin adalah untuk memastikan mesin itu menarik dan bertenaga untuk melakukan kerja.