Kaedah pembinaan tangki septik / Muhammad Abdul Rahman Jamal - Jamal, Muhammad Abdul Rahman (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2008)
Laporan ini secara ringkasnya menerangkan mengenai proses dan kaedah yang terlibat dalam pembinaan sesebuah tangki septik secara menyeluruh. Ia dihasilkan berpandukan kepada pengalaman yang dilalui penulis selama menjalani latihan praktikal selama enam bulan ditapak projek Pembinaan Muara Sungai Melaka Bandaraya Bersejarah. Hasil kajian yang dilakukan adalah untuk mengetahui reka bentuk sesebuah tangki septik bagi pembinaan tangk septik di bawah tanah. Dan mencari kaedah dan cara yang sesuai untuk pembinaan tangki septik. Selain itu, kajian yang dijalankan juga adalah untuk mengetahui jenis jentera dan mesin yang terlibat dalam pembinaan tangki septik ini serta mengetahui cara terbaik bagi mengatasi masalah berkaitan pembinaan tapak asas. Hasil kajian yang dilakukan membantu penulis untuk lebih mengatahui situasi sebenar dalam pembinaan tangki septik.