Pengetahuan dan amalan pemuliharaan alam sekitar masyarakat Islam Negeri Selangor: kajian program kitar semula / Mohd Takiyuddin Ibrahim - Ibrahim, Mohd Takiyuddin (2022)
Alam sekitar merupakan anugerah Allah SWT kepada manusia dan menjadi kewajipannya untuk memulihara kelestarian bertepatan dengan tugasnya sebagai khalifah di bumi. Penghasilan sampah harian mencatatkan peningkatan 100.75% kepada 38,142 tan pada tahun 2018 dan perbelanjaan kerajaan mencecah RM2 bilion dalam pengurusan sisa pepejal bagi tujuh negeri setiap tahun menjadi sebab perlunya amalan kitar semula diperkasakan. Justeru, objektif kajian adalah untuk mengkaji konsep pemuliharaan alam sekitar dalam Islam, menganalisis pengetahuan dan amalan masyarakat Islam di negeri Selangor berkaitan amalan kitar semula dan mencadangkan model pemuliharaan alam sekitar melalui amalan kitar semula yang selari dengan ajaran Islam. Kajian ini menggunakan rekabentuk Kaedah Gabungan (Mixed Methode) yang dicadangkan oleh Creswell dan Clerk (2011) iaitu data-data diperolehi melalui sumber kualitatif (temubual, pemerhatian dan dokumen) serta dapatan soal selidik kepada 406 orang responden dari kawasan Majlis Bandaraya Shah Alam dan Majlis Perbandaran Kuala Langat, Negeri Selangor. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pengetahuan masyarakat Islam tentang kitar semula adalah amat baik, tetapi dari segi amalannya di tahap sederhana. Penambahbaikan dicadangkan untuk menarik minat dan sikap masyarakat Islam menjadikan kitar semula sebagai amalan dalam kehidupan. Dapatan kuantitatif telah menyokong data kualitatif dengan keseluruhan analisis mencapai keputusan pada tahap yang tinggi. Analisis mengenai pengetahuan samada pengetahuan agama atau umum berkaitan kitar semula mencapai tahap yang tinggi (M = 4.46). Sikap masyarakat Islam terhadap amalan kitar semula juga berada pada tahap yang tinggi (M = 4.09). Amalan kitar semula di kalangan masyarakat Islam adalah di tahap sederhana (M = 3.76). Barangan kitar semula yang dipraktikkan juga di tahap sederhana (M = 3.70). Hasil kajian menunjukkan pengetahuan agama sahaja tidak mampu membentuk sikap. Oleh itu ianya tidak signifikan terhadap amalan (Sig = 0.402). Seseorang yang mempunyai sikap positif terhadap kitar semula berteraskan pengetahuan agama adalah amat siginifikan terhadap amalan kitar semula (Sig = 0.00). Pengetahuan umum berkaitan kitar semula adalah signifikan terhadap amalan kitar semula (Sig = 0.005) walaupun kurang mempunyai sikap yang positif terhadap kitar semula. Dapatan kajian juga menunjukkan bahawa pengetahuan umum yang telah membentuk sikap menjadi amat signifikan terhadap amalan kitar semula di kalangan masyarakat Islam (Sig = 0.00). Hasil kajian juga mendapati bahawa pengetahuan agama Islam dan umum mesti diberikan penekanan secara berterusan agar dapat membentuk sikap positif terhadap kitar semula di kalangan masyarakat Islam sehingga boleh menjadikan kitar semula sebagai amalan dalam kehidupan. Model amalan kitar semula yang dihasilkan adalah adaptasi dari Model Ekosofi Islam oleh Zaini Ujang.