Merekabentuk jig and fixture bagi cakera brek / Mohammad Rosli Yacob and Ahmad Kamal Abdul Rahman - Yacob, Mohammad Rosli; Abdul Rahman, Ahmad Kamal (1985)
Jig and fixture adalah merupakan alat yang digunakan untuk memegang bendakerja semasa operasi-operasi pemesinan. Ia juga merupakan alatan untuk pengeluaran yang digunakan bagi proses pembuatan penduaan (manufacture duplicate) dengan lebih tepat dan pantas. Dengan itu, jig and fixture telah direkabentuk untuk memberi laluan kerja bagi menyokong, memegang dan menempatkan bendakerja bagi memastikan proses pemesinan berada di dalam had spesifikasi yang dikehendaki. Selain daripada itu, jig and fixture juga digunakan untuk mengurangkan kesilapan proses pemesinan. Ia juga penting untuk menjadikan rujukan pada bendakerja.