Ujikaji ricihan / Abd. Rashid Ibrahim and Razman Mohd Noor - Ibrahim, Abd. Rashid; Mohd Noor, Razman (1994)
Projek ini adalah berobjektif untuk menjalankan ujikaji ricihan terhadap 3 bahanuji iaitu mild steel, copper dan brass. Operasi ini adalah untuk mengetahui lebih mendalam beberapa faktor iaitu: 1. Mendapatkan tahap optima kelegaan. 2. Mendapatkan kesan terhadap kelegaan. 3. Mengetahui takat mulanya keretakan. 4. Melihat gambaran sebenar graf "Punch Force" melawan penembusan. Dalam melakukan proses ricihan, alat pemotong yang bersesuaian dengan bahanuji perlu digunakan bagi mendapatkan keadaan ricihan tersebut. Bahagian-bahagian radas dibuat daripada bahan yang bersesuian dan mempunyai saiz-saiz yang tertentu. Alat yang direkabentuk adalah cukup tegap dan selamat digunakan untuk ujikaji.