Pengkajian kakisan air laut terhadap aluminium rod yang terendam / Zuraimi Borhan and Sulaiman Adam - Borhan, Zuraimi; Adam, Sulaiman (1997)
Projek yang dilakukan ini sebenamya bermatlamat untuk menjadikan aluminium sebagai struktur bahan barr untuk kegunaan di laut khususnya di Malaysia. Oleh yang demikian beberapa objektif projek yang perlu dilakukan untuk merialisasikan matlamat ini. Objektif pertama ialah dengan menentukan jenis kajian yang hendak dilakukan. Kami telah memutuskan untuk mengkaji dari sudut kekuatan bahan aluminium itu sendiri. Selepas itu barulah objektif yang kedua dilaksanakan iaitu dengan melakukan-ujian keatas struktur bahan aluminium itu. Ujian-ujian yang akan dijalankan ialah ujian ketegangan, ujian mikrostruktur dan ujian kekerasan dimana ia telah diterang secara lebih terperinci pada helaian berikutnya. Akhir sekali barulah penilaian keputusan kajian dapat dilakukan dengan data-data yang telah sedia ada.