Rubanization: katalog pameran / Jabatan Seni Halus (FSSR) and Galeri Seni Tuanku Zahirah (GESTURZ) - Universiti Teknologi MARA, Galeri Seni Tuanku Nur Zahirah (GESTURZ); Universiti Teknologi MARA, Jabatan Seni Halus (Galeri Seni Tuanku Nur Zahirah (GESTURZ), 2012)
Pameran rubanization adalah gabungan dua lawatan akademik pelajar ke Sinagpura dan Taman Negara, Pahang. Hasil dari lawatan singkat ke tempat-tempat tersebut disudahi dengan pameran pelbagai dimensi. Rubanization mengikut istilahnya adalah 'perkambungan bandar' atau 'bandar bercirikan kampung'. Rubanization digarap agar pembangunan dapat mengimbangi elemen alam semulajadi agar tidak tercemar dan seterusnya merosakkan ekologi persekitaran. Ini kerana banyak contoj yang boleh kita ambil ikhtibar sebelum ini kesan daripada pembangunan yang tidak terancang yang membawa kesan kerosakkan ekosistem. Konsep Rubanization di sini diketengahkan dalam pameran seni ini kerana mempunyai kaitan langsung mengenai kelestarian alam sekitar.