Coriolis component of acceleration apparatus / Mohd. Nazre Mardzuki and Hamdan Ya - Mardzuki, Mohd. Nazre; Ya, Hamdan (1987)
Tujuan projek ini ialah untuk membuktikan bahawa bagi satu sistem putaran yang melibatkan pecutan Coriolis, nilai pecutan Coriolis yang didapati dari ujikaji (melalui bacaan dari meter) adalah sama dengan nilai yang didapati dari kiraan. Secara kiraan, nilai didapati dari Gambarajah Halaju dan Gambarajah Pecutan. Cara ini juga dinamakan sebagai cara Grafik (Graphical Method). Samua nilai halaju boleh didapati kerana sistem putaran yang direkabentuk ini mempunyai nilai-nilai halaju sudutan dan jejari yang konstan. Memandangkan tiada cara yang sesuai dan tepat untuk mengukur halaju bagi pecutan Coriolis pada masa-masa dan jarak-jarak dari pusat sistem putaran yang tertentu, maka nilai hanya didapati pada ketika halaju maksimum sahaja.