To study characteristic of components in hydraulic system / Sharuzee Abdul Hamid and Mohd Jafri Sumadi - Abdul Hamid, Sharuzee; Sumadi, Mohd Jafri
Perkembangan sejarah penggunaan kuasa bendalir adalah ditentukan sebagai dasar yang penting untuk mengkaji dan mempelajari berkenaan bidang ini. Dikatakan lebih kurang 5000 tahun lalu, China dan Mesir telah menggunakan sistem pengaliran air sebagai cara penghantaran bekalan air. Bagaimanapun bermula dari abad yang ke 17, kuasa hidrolik mula digunakan oleh manusia untuk tujuan pemindahan kuasa dengan lebih berkesan. Nama-nama seperti Blaise Pascal, Daniel Bernoulli dan Joseph Bramah merupakan tokoh-tokoh yang telah mengutarakan beberapa hukum tentang kuasa bendalir disarnping cara-cara penggunaannya untuk kemudahan penghidupan manusia.