Naskhah syair surah Al-Qiyamah: transliterasi dan kajian teks / Fairuzah Basri, Huzaimah Ismail and Safinaz Abdul Samat - Basri, Fairuzah; Ismail, Huzaimah; Abdul Samat, Safinaz (2009)
Penyelidikan ini adalah satu bentuk penyelidikan naskhah atau manusknp Melayu yang mempunyai tema keagamaan. Naskhah yang menjadi tumpuan ialah naskhah Syair Surah Qiyamah (MSS 1787). Kajian ini menyentuh aspek fizikal teks dan tekstual naskhah. Dalam aspek tekstual, pengkaji menyungkil kembali teks yang dihasilkan pada abad ke 19 masihi dari aspek filologi dan menganalisis tema yang dipersembahkan. Dalam aspek fizikal naskhah pula, pengkaji menjelaskan nama-nama tokoh dan tempat yang tercatat pada naskhah, selain dari sifat fizikal naskhah yang melibatkan saiz naskhah, kertas yang digunakan dan Iain-lain. Teks naskhah ditransliterasi pada bahagian akhir kajian sebagai satu produk yang berfaedah kepada golongan yang tidak menguasai Jawi.