Prosiding seminar penyelidikan jawi dan manuskrip Melayu / Pusat Pemikiran Dan Kefahaman Islam (CITU) - Yakob, Mohd Asmadi (Universiti Teknologi MARA (UiTM), 2012)
Tulisan Jawi telah digiinakan di alam Melayu dengan kemasakan agama Islam sejak kiirun ke 13Masihi. Bukti arkeologi yang paling pen ting tentang perkembangan Islam khususnya ship Jawi dan bahasa Melayu adalah menerusi penemuan batu bersurat Kuala Berang bertarikh 702 Hijrah/1303 Masihi. Penemuan ini membuktikan tulisan Arab yang menerima pengubahsuaian dan dikenali sebagai tulisan Jawi telah lama digiinakan di alam Melayu untuk menulis bahasa Melayu. Penggunaan tulisan Jawi sebagai medium penulisan untuk bahasa Melayu di Malaysia telah melalui beberapa fasa perkembangan pesat dan terancang khususnya pada abadke 20. Terdapat beberapa sistem tulisan Jawi telah digubal agar terbentuk satu sistem ejaan yang mampu memenuhi keperluan dalam tulisan Jawi itu sendiri. Sehubungan itu kertas kerja ini membincangkan tentang tiga sistem ejaan Jawi iaitu Ejaan Jawi PBm.P.B (Ejaan Pakatan), Ejaan Za 'ba dan Ejaan Dian. Adalah diharapkan kertas keija ini dapat memberi maklumat berhubung sistem ejaan Jawi yang pernah digiinakan sebelum pengenalan Sistem Ejaan Jawi Yang Disempuniakan pada tahun 1984.