Tamadun Islam dan tamadun Melayu: perkembangan dan isu kontemporari / Fairuzah Basri - Basri, Fairuzah (UiTM Press, 2012)
Buku Tamadun Islam dan Tamadun Melayu merupakan buku yang memenuhi kandungan kursus Tamadun Islam dan Tamadun Melayu yang merupakan kursus wajib universiti di seluruh IPT. Justeru itu, buku ini merupakan satu buku rujukan penting yang menepati kandungan silibus Kursus Tamadun Islam. Buku ini dirangka hasil dari Bengkel Pengajaran dan Pembelajaran yang dianjurkan oleh Unit Tamadun, Jabatan Pendidikan Islam dan Tamadun (JPIT), Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam (CITU), UiTM Shah Alam. Oleh itu, buku ini amat membantu pengajaran dan pembelajaran kursus Tamadun Islam di kampus induk dan kampus cawangan UiTM. Namun, buku ini harus disertakan dengan bahan bacaan lain demi peningkatan ilmu dan kepakaran bidang ketamadunan. Ucapan terima kasih dihulurkan kepada penyumbang kertas kerja yang menjadi bahan utama penyusunan buku ini. Terima kasih juga diajukan kepada Koordinator Unit Tamadun Islam kerana memberi kepercayaan kepada penyelenggara buku menyusun buku yang amat bermakna untuk kursus Tamadun Islam. Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada Pengarah CITU yang memberi dorongan ke arah kemunculan buku ini. Terima kasih juga kepada semua pensyarah Unit Tamadun, JPIT terutamanya Dr. Misol Maidin, Dr. Ahmad Zaki Abd. Latif, Ustz. Zulaikha Yusof dan Ust. Mohd. Yadman Sarwan yang telah membuat penyuntingan terakhir yang bersama-sama memberi komentar ilmiah untuk memantapkan buku ini. Penyelenggara juga mengucapkan ribuan terima kasih kepada UPENA kerana berusaha menerbitkan buku ini dalam tempoh yang singkat. Terima kasih juga dihulurkan kepada Puan Anita yang membantu menaip manuskrip asal modul ini.