Kajian kerja / Harman Hassan and Rosdan Rosman - Hassan, Harman; Rosman, Rosdan (1992)
Objektif pengkaji ialah untuk membantu pihak pengurussan di Jaya Raya Cloride Standby Power (JRCSP) mencapai keoptimaan dalam penggunaan sumber manusia dan bahan kepada organisasi untuk menjayakan apa saja kerja yang dilakukan. Amnya, objektif penyelidik mempunyai 3 aspek iaitu: 1) penggunaan alat dan mesin yang paling efektif. 2) penggunaan kemampuan manusia yang paling efektif. 3) menilai kerja yang dilakukan. Fungsi kajian yang akan dijalankan adalah mendapatkan fakta yang akan diqunakan sebagai cara untuk mendapatkan kesahihan tentang aktiviti manusia, alat dan mesin yang wujud bagi memperbaiki aktiviti-aktiviti tersebut. la juga akan menyediakan cara untuk mencapai kecekapan produktiviti yang lebih tinggi dari biasa.