Membikin modal dinamik ayunan kenderaan untuk mengkaji penyerapan kejutan / Samirudin Wakiman and Abdul Halim Abd Hamid - Wakiman, Samirudin; Abd Hamid, Abdul Halim
Didalam kita mempelajari tentang sistem dinamik untuk sistem Mekaniial,kita tidak dapat lari daripada satu fenomena yang dipanggil GETARAN.Boleh dikatakan tiap-tiap orang telah merasai getaran ataupun kesan getaran.Getaran tersebut mungkin dirasai semasa menaiki kenderaan,menggunakan mesin-mesin atau alat-alatan dan Iain-lain.Walaupun mereka tidak arif tentang bidang kejuruteraan ataupun sains,ia akan menghadapi masalah yang dibawa oleh getaran terutama sekali getaran yang tinggi.