Penilaian tren pengundi-pengundi Melayu/Melanau Muslim dalam Pilihanraya Sarawak 2001 / Prof Madya Shaharuddin Badaruddin ... [et al.] - Badaruddin, Shaharuddin; Abang Spawi, Abang Yusof; Isnin, Nadrawina; Mahrif, Nursuria (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 2005)
Tahap awal perkembangan parti politik di Sarawak pada tahun 1960an telah menunjukkan tanda positif kepada perkembangan parti politik yang berbilang kaum. Penubuhan beberapa buah parti politik awal memperlihatkan kelahiran beberapa parti berbilang kaum yang berupaya mendapat sokongan besar. Ini diperlihatkan dengan mengamati tren pengundi Melayu / Melanau Muslim dalam Pilihanraya Sarawak 2001. Pelbagai isu telah dibangkitkan termasuklah isu perkauman dan beberapa isu yang turut dibangkitkan oleh parti pembangkang yang turut bertanding dan seterusnya mewamai senario politik di Sarawak pada tahun 2001. Penganalisis poitik Sarawak telah berpendapat bahawa terdapat voting shift di kalangan pengundi Melayu / Melanau Muslim dengan menunjukkan perbandingan di beberapa kawasan pilihanraya.