Penghasilan mesin bancuh / Abdul Basir Abdul Rahman and Zamri Kasim - Abdul Rahman, Abdul Basir; Kasim, Zamri (1994)
Laporan ini ditulis sebagai bahan rujukan kepada mereka yang ingin memahami bagaimana kerja-kerja Pembuatan Mesin yang bermula dengan rekabentuk lukisan kejuruteraan, pembinaan (fabrication) dan akhir sekali cara mesin beroperasi. Projek ini dijalankan sebagai menyahut cadangan yang dikemukakan oleh pihak pengusaha dodol yang ingin mendapatkan sebuah mesin untuk pengeluaran dodol secara besar-besaran. Untuk pengetahuan umum, mesin yang kami cipta hanyalah sebagai "prototype” sahaja kerana dalam pembinaannya terdapat banyak kelemahan dan kekurangan dalam pelbagai segi terutamanya dari segi pembinaan yang kurang teguh. Walaubagaimanapun kami sentiasa berharap agar pihak-pihak yarig lebih mahir di dalam bidang pembuatan (manufacturing) akan meneruskan usaha-usaha kaji selidik bagaimana dapat menghasilkan sebuah mesin yang dapat memberikan persembahan (performance) yang baik dari segi kebolehpercayaan (reliability) yang tinggi.