Design and fabrication of centrifugal casting machine / Sukri Bakar and Mohd Khairi Mohd Dahalan - Bakar, Sukri; Mohd Dahalan, Mohd Khairi (1993)
Prinsip Penuangan Empar sudah lama diperkenalkan oleh A.G Eckhart di dalam tahun 1809. Semenjak bermulanya perkembangan awal di abad ke 19, proses tersebut digunakan untuk menghasilkan paip besi yang berdiameter besar dengan banyaknya. Selepas itu ianya digunakan pula untuk membuat besi di dalam berbagai bentuk besi dan keluli. Penuangan Empar terdiri daripada DUA proses yang berlainan iaitu Penuangan Empar secara Pemusingan dan Penuangan Empar secara Daya Normal Hidrostatik. Di dalam kedua-dua cara ini Penuangan Empar secara Pemusingan adalah lebih banyak dan baik digunakan.