To design and fabricate a machine for removing the 'mould' from RSS rubber bales / Mat Husin Saleh and Ramli Husin - Saleh, Mat Husin; Husin, Ramli
Projek ini ialah untuk membuang ‘mould’ yang terdapat pada permukaan bungkah-bungkah getah. Getah yang terdapat dalam simpanan MARDEC ini ialah getah asap berbunga atau lebih dikenali dengan RSS. Oleh kerana sekarang ini getah yang diekspot atau dijual kepada pelanggan adalah dalam gred SMR, jadi getah yang masih ada dalam simpanan MARDEC perlu ditukar kepada gred SMR dengan cara diproses semula. Sebelum diproses semula, 'mould' yang terdapat pada bungkah-bungkah getah itu mestilah dibuang terlebih dahulu, barulah ia boleh diproses dan digredkan dengan gred SMR.