To study the work flow and material handling systems in a manufacturing factory / Hassan Alias and Mahmood Salleh - Alias, Hassan; Salleh, Mahmood (1986)
Projek ini merupakan kajian mengenai aliran kerja (work flow) dan juga sistem pelayanan bahan (material handling system) disebuah kilang pembuatan komponen-komponen besi dan keluli iaitu Syarikat Metal Former anak Syarikat Sapura Holdings berterapat di Petaling Jaya. Daripada penganalisaan kami kilang ini merupakan kilang yang baru dibangunkan. Semestinya kedapatan berbagai kelemahan dari segi pengurusan mahupun pengendalian. Tumpuan kajian adalah lebih mendekatkan kepada skop berkembang majunya kilang ini berdasarkan kepada dua prinsip utama diatas. Dalan tempoh perlaksanaan projek ini kajian telah dijalankan untuk memastikan keadaan dan perjalanen kerja yang terlibat dalan proses pengeluaran item-item yang dikeluarkan oleh kilang.