Akal mengakal minda 'usahawan' / Dr Raja Mayang Delima Mohd Beta, Dr Asiah Ali and Nabilah Abdul Shukur - Mohd Beta, Raja Mayang Delima; Ali, Asiah; Abdul Shukur, Nabilah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Acapkali dalam hidup ini kita “tersasar” dari apa yang hati kita inginkan. Contoh, di dalam hati kita, mungkin kita ingin merubah keadaan kewangan kita dengan berniaga. Ini adalah “sabotaj” akal kita mungkin tahap pertama. Semakin kuat hati kita mahu memulakannya, lagi kuat akal kita mengakalkan kita. Dan apa yang akal suarakan kita pada tahap pertama, bila kita “terima” secara tidak sedar akan buat kita tumpukan atau “nampak” mereka yang telah gagal atau bertemu dengan mereka yang telah rugi.Akal juga akan berusaha pada tahap ketiga untuk buat kita sibuk dengan apa sahaja yang kita BIASA lakukan sehingga kita “melupakan” atau tangguhkan tumpuan dan hasrat tindakan kita untuk berniaga tersebut. Tetapi disebabkan kita mungkin selama ini tidak pernah berniaga, hati kita nak tetapi jadi kecut atau takut bila akal kita memberikan kata-kata “logik” bagi kita seperti “Kau dan keturunan kau mana pernah berniaga,” “Kau tak boleh berniaga,” “Nanti kau rugi nanti,” “Kau mana ada modal nak berniaga.”