Tahap dan pola interaksi di antara orientasi keusahawanan dan kemahiran proses sains di kalangan pelajar sains: persediaan ke arah era globalisasi / Nor Aishah Buang, Lilia Halim and Khalijah Mohd Salleh - Buang, Nor Aishah; Halim, Lilia; Mohd Salleh, Khalijah (2002)
Peralihan daripada ekonomi berasaskan barangan (p-ekonomi) kepada ekonomi berasaskan ilmu (k ekonomi) pasti berlaku bagi sesebuah negara dalam era globalisasi ini. Implikasi daripada perubahan ini ialah kekayaan sesebuah negara bergantung kepada penjanaan pengetahuan yang inovatif dan kreatif agar dapat menghasilkan barangan yang dapat menandingi produk di pasaran global. Maka pendidikan Sains dan Teknologi perlu tumpu kepada pembentukan kekreativitian dan berkemahiran kognitif yang tinggi. Satu pendekatan pendidikan Sains dan Teknologi yang dapat menyediakan sumber manusia sedemikian adalah dengan memupuk kekreativitian saintifik dan inovatif yang berteraskan keusahawanan di kalangan pelajar sains. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenalpasti tahap dan corak interaksi di antara tahap kemahiran proses sains dan orientasi keusahwanan di kalangan pelajar sains. Seramai 58 responden telah menjawab soal selidik. Secara keseluruhan responden mempunyai tahap kemahiran proses sains yang sederhana dan orientasi keusahawanan yang positif. Namun demikian, kebanyakan responden berada pada gabungan interaksi kumpulan kemahiran proses sains yang rendah tetapi mempunyai orientasi keusahawanan yang positif. Implikasi terhadap pola interaksi turut dibincangkan dalam kertas kerja ini.