Penta'akulan saintifik dan pencapaian pelajar-pelajar sains UiTM: perbandingan antara jantina / Hamidar Maidinsah and Merza Abbas - Maidinsah, Hamidar; Abbas, Merza (2002)
Pemikiran saintifik adalah salah satu kemahiran berfikir yang perlu dimiliki terutamanya oleh generasi muda hari ini bagi mendukung wawasan 2020. la sejajar dengan hasrat pembangunan negara untuk melahirkan lebih ramai saintis, pekerja yang pandai mengurus pengetahuan dan cekap menta 'akul. Anton E. Lawson telah membahagikan perkembangan penta 'akulan saintifik kepada 2 tahap kematangan: iaitu tahap Empiriko-Induktif (EI) dan Hipotetiko-Deduktif (HD). Satu ujian penta 'akulan saintifik (PESA) telah diadakan kepada pelajar-pelajar sains UiTM. Hasil kajian mendapati lebih kurang 25.6 % pelajar di tahap EJ, 59.6 % di tahap peralihan dan 14.6 % di tahap HD. Keputusan ini menunjukkan bahawa masih ramai di kalangan pelajar sains UiTM berfungsi jauh di bawah potensi kognitif mereka yang sepatutnya. Terdapat perbezaan bererti (p=0.001) antara min pencapaian PESA bagi pelajar lelaki (n=50) berbanding pelajar perempuan (n=96). Adalah menjadi satu agenda penting kepada para pendidik untuk menitikberatkan dan menilai tahap perkembangan kognitif pelajar. Dapatan ini menggesa para pendidik untuk mengkaji semula kaedah pengajaran, bahan pengajaran dan bentuk penilaian yang dapat menerapkan kemahiran saintifik dan mempercepatkan kematangan pemikiran saintifik pelajar.