Mengimbangi kekangan makmal sains dalam Nuansa Penyelidikan & Inovasi di Kampus Kuala Pilah / ChM Dr Suhaidi Ariffin and Ts Zubir Othman - Ariffin, Suhaidi; Othman, Zubir (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2023)
Umum mengetahui bahawa makmal sains adalah lokasi penyelidikan ilmiah yang melibatkan percubaan ujikaji, pengukuran, dan latihan. Ruang operasi makmal sains membenarkan kegiatan-kegiatan yang telah dinyatakan tadi dapat dilakukan dalam keadaan terkawal dan boleh dibezakan mengikut bidang ilmu. Dengan peredaran masa kini, teknologi alatan radas dan intrumentasi yang diguna pakai dalam sesuatu bidang ilmu harus seiring bagi membantu proses penyelidikan dapat dilaksanakan dengan lebih baik dan memberi impak yang besar dalam menyelesaikan masalah manusia. Tumpuan penulisan ini lebih tertumpu kepada latar belakang makmal-makmal sains di Kampus Kuala Pilah berpandukan kepada kemudahan makmal yang dimiliki, isu-isu berkaitan serta senario cabaran yang dihadapi bagi memartabatkan usaha penyelidikan berteraskan sains di UiTM Cawangan Negeri Sembilan, Kampus Kuala Pilah sejak ianya ditubuhkan.