Perlukan pendidikan keselamatan di sekolah: satu tinjauan awal ke atas pengetahuan kanak-kanak sekolah rendah / Ismail Maakip … [et al.] - Maakip, Ismail; Wan Sulaiman, Wan Sharazat; Wan Jaafar, Wan Azreena; Ismail, Rozmi (2002)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pengetahuan kanak-kanak mengenai beberapa aspek keselamatan diri yang merujuk kepada keselamatan jalan raya, kebakaran dan buli. Bagi melaksanakan kajian ini, seramai 270 orang kanak-kanak sekolah rendah di Kuala Lumpur telah diambil sebagai subjek kajian. Data yang diperolehi telah dianalisis dengan menggunakan beberapa kaedah statistik seperti ujian t dan Anova satu hala. Keputusan kajian mendapati bahawa terdapatnya perbezaan yang signifikan di antara kanak-kanak itu sendiri dari segi umur mengenai ketiga-tiga aspek keselamatan yang dikaji. Hasil kajian merumuskan bahawa sesuatu program pendidikan keselamatan itu perlu dipupukd di peringkat awal lagi untuk menjadikan mereka lebih peka kepada keselamatan di samping program itu perlu mengikut tahap perkembangan kanak-kanak itu sendiri.