Ikan dan Omega 3 / Zamzila Erdawati Zainol ... [et al.] - Zainol, Zamzila Erdawati; Ahmad, Aziani; Abd. Aziz, Khairul Naim; Kamaruddin, Sharir Aizat (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2023)
Ikan merupakan sumber protein utama dalam diet manusia. Selain, mempunyai kandungan protein yang tinggi ikan juga kaya dengan sumber Omega-3. Omega-3 merupakan sejenis asid lemak tidak tepu yang dikenali sebagai ‘essential fatty acid’. ‘Essential fatty acid’ merujuk kepada asid lemak yang diperlukan oleh badan manusia bagi melakukan proses - proses tertentu namun ianya tidak dapat dihasilkan dengan sendirinya dan perlu diambil dalam diet seharian. Ikan kaya dengan sumber Omega 3 seperti alfa- linolenat (ALA), eikosapentaenoat (EPA) dan dokosaheksanoat (DHA). Namun, tahukah anda setiap jenis ikan mempunyai komposisi Omega-3 yang berbeza? Kandungan Omega-3 dalam ikan dipengaruhi oleh beberapa faktor utama seperti spesis, habitat, jenis pemakanan yang diambil, saiz serta beberapa factor lain.