Perlukah makmal dalam menghasilkan teknologi? / Normala Ismail and Mohamad Kamil Ariff Khalid - Ismail, Normala; Khalid, Mohamad Kamil Ariff (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2023)
Makmal adalah sebuah tempat mengadakan percubaan atau penyelidikan, terutamanya dalam bidang sains. Sains adalah ilmu pengetahuan yang teratur (sistematik) yang boleh diuji atau dibuktikan kebenarannya. Teknologi pula adalah aktiviti atau kajian yang menggunakan sains untuk tujuan praktis dalam industri perubatan, perniagaan dan lain-lain. Ternyata di sini bahawa kewujudan makmal berkait dengan sains, manakala sains pula berkait dalam menghasilkan teknologi. Perkaitan atau hubungan antara makmal dengan teknologi adalah jelas. Ini adalah kerana pengetahuan saintifik membolehkan perkembangan ciptaan teknologi. Hasil penemuan yang diperoleh seterusnya memudahkan perkembangan penemuan saintifik. Dengan kata lain, perkaitan antara makmal dengan teknologi adalah saling bergantung. Di satu pihak, makmal (sains) membuka laluan dalam meningkatkan kefahaman terhadap teknologi dan di satu pihak lagi, teknologi menggunakan kaedah dan proses pengetahuan sains dalam menangani sesuatu masalah teknikal. Ciptaan yang terhasil daripada teknologi menyediakan mekanisma yang menyebar luas ruang liputan sains. Sains pula dapat memenuhi rasa ingin tahu manusia.