Teknologi nuklear sebagai penyelamat makanan: adakah selamat dimakan? / Ts. Mohamad Shahrimi Hashim and Ts. Faikah Awang @ Ismail - Hashim, Mohamad Shahrimi; Awang @ Ismail, Faikah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2023)
Manusia perlukan makanan untuk hidup. Walaubagaimanapun, makanan adalah komoditi yang sering terdedah kepada kerosakan yang biasanya disebabkan oleh pembiakan mikroorganisma. Peningkatan jumlah mikroorganisma yang tidak terkawal didalam makanan ini akan menyebabkan makanan rosak dengan cepat dan tidak selamat dimakan. Selain itu, isu kerosakan makanan ini telah menjadi salah satu punca berlakunya pembaziran dan kekurangan bekalan makanan kepada manusia sejak dahulu lagi. Jadi, bagi mengatasi masalah ini, manusia telah mencuba serta mengapliksikan pelbagai kaedah bagi meningkatkan jangka hayat makanan dan diantaranya adalah dengan penggunaan teknologi nuklear dalam pengawetan makanan.