Kaliberasi isipadu asid kromotropik dalam kajian penentuan kepekatan formaldehid di udara menggunakan penderia / Adnan Jeman … [et al.] - Jeman, Adnan; Dayou, Jedol; Daud, Mohd Zahedi; A. Tariq, Sabbir (2002)
Kertas kerja ini membincangkan penggunaan penderia optokimia untuk kaliberasi isipadu titisan asid kromotropik dalam kajian pembinaan peralatan penentuan kepekatan formadehid di udara secara in-situ. Penderia tersebut dibina menggunakan diod pemancar cahaya (light emitting diode, LED), gentian optik, dan fotodiod sebagai komponen utama. Cahaya LED (λmak 525 nm) dipancarkan menerusi gentian optik untuk merentasi titisan asid kromotropik sebelum dikesan oleh fotodiod. Isyarat keamatan cahaya akan ditukarkan kepada unit milivolt. Isipadu asid kromotropik dikawal oleh injap dan dibiarkan mengalir secara graviti melalui fiub teflon. Air nyahion diguna untuk menggantikan asid kromotropik sebagai perbandingan. Didapati sistem penderia tersebut mampu mengesan perubahan isipadu asid kromotropik 0.75 %, asid kromotropik 1.0 %, dan air nyahion sehingga 0.04 µL. 0.02 µL dan 0.01 µL masing-masing.