Kajian kemungkinan pengwujudan perkhidmatan maklumat secara pengswastaan di Lembah Kelang / Zohra Ibrahim, Salmah Salleh and Mohd Sharif Mohd Saad - Ibrahim, Zohra; Salleh, Salmah; Mohd Saad, Mohd Sharif (1989)
Penyelidikan ini telah dijalankan berdasarkan atas kesedaran akan keperluan pelajar-pelajar Kajian Sains Perpustakaan dan Maklumat (KSPM) dalam mempelbagaikan kerjaya mereka, memandangkan peluang pekerjaan di perpustakaan atau pusat maklumat adalah sangat berkurangan dan tidak begitu menggalakkan. Ini juga disebabkan oleh persaingan di kalangan para graduan, dan terdapat kelembapan dalam kewujudan perpustakaan-perpustakaan baru di negara kita. Persoalan yang timbul di sini ialah dengan hanya diploma yang diperolehi, apakah para graduan boleh menghadapi hidup tanpa bekerja makan gaji. Sejauh manakah para graduan sanggup menceburi bidang keusahawanan yang mencabar?. Atas konsep usahawan dan mempelbagaikan usaha, adalah difikirkan bahawa pelajarpelajar lepasan KSPM ini boleh menceburi perniagaan dalam bidang maklumat. Seringkali dan saban hari Kerajaan menggesa agar para graduan menjalankan perniagaan dalam pelbagai bidang dan persoalan yang timbul di sini, apakah bidang maklumat ini boleh diniagakan?.