Kesan tarikan pelancongan di Melaka Tengah / Abdul Razak Abdullah … [et al.] - Abdullah, Abdul Razak; Abd. Manaf, Zul Hisham; Abd Aziz, Jaafar; Ahmad, Adham (1995)
Tujuan kajian ini dibuat adalah untuk melihat sejauh mana kesan yang dibawa oleh para pelancong terutamanya pelancong asing kepada industri pelancongan dan seterusnya mengkaji kesannya dari segi sosiai dan ekonomi. Pendapat daripada penduduk tempatan juga diambil untuk mengetahui maklumbalas mereka mengenai kedatangan para pelancong dari segi positif dan negatif dan untuk mengetahui pendapat mereka mengenai kawasan tarikan pelancong di Melaka Tengah sebagai pelancong tempatan. Daripada kajian kami ini, kami dapati bahawa kedatangan para pelancong lebih banyak memberikan kesan yang positif daripada negatif dan kedatangan mereka dapat meningkat taraf ekonomi dan sosiai Negeri Melaka khasnya dan Malaysia amnya. Cadangan dan komen yang diberikan dalam kajian ini diharapakan dapat mempertingkatkan dan memperbaiki lagi keadaan yang sedia ada bagi memastikan Melaka Tengah terus menjadi destinasi pelancongan yang menarik dan langkah-langkah susulan dapat diambil dengan melihat kepada kesan-kesan yang wujud daripada industri ini.